Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Modaliteiten honinganalyse 2019

Hbv 20190603 0350

Naar jaarlijkse gewoonte kan er ook dit jaar opnieuw honing ter analyse bij Honeybee Valley binnengebracht worden. De imker dient enkel een honingstaal van 500 g (tenzij het etiket een ander gewicht vermeldt) zoals hij of zij het zou verkopen of weggeven, aan te bieden, vergezeld van een fiche (zie verder). Wie meerdere stalen binnenbrengt, moet dus voor elke pot een aparte, ondertekende fiche invullen.

Vanaf juni tot half augustus (of tot wanneer de limiet is bereikt – wie eerst komt, eerst maalt dus) kan men de stalen bij Honeybee Valley, Krijgslaan 281 S33, 9000 Gent (09/2644925, katrien.dekeukelaere@ugent.be) afleveren. De stalen worden bij voorkeur ter plaatse afgeleverd tijdens de kantooruren. Opsturen kan ook, maar dan moet men rekening houden met mogelijke glasbreuk, waardoor het staal niet onderzocht kan worden.

De honingpot dient uiteraard correct geëtiketteerd te zijn. Elk jaar wordt er nog steeds getwijfeld over wat er wel of niet mag vermeld worden, bij deze:

  • De verkoopsbenaming HONING.
  • Het nettogewicht.
  • De datum van minimale houdbaarheid (maximaal tot 2 jaar na houdbaarheidsdatum).
  • De identificatie van de partij (een lotnummer) waartoe het levensmiddel behoort. Dit kan ook via de datum van minimale houdbaarheid met vermelding van dag, maand en jaar.
  • De naam en het volledige adres van de imker.
  • Land (of landen) van oorsprong waar de honing is vergaard.
  • Bewaaromstandigheden: droog, donker en bij een temperatuur lager dan 15°C. Volgens de wet kan de producent indien hij dat nuttig vindt, de gepaste bewaarvoorwaarden vermelden. Gezien honing met een verhoogd vochtgehalte boven 17% gevaar loopt inzake fermentatie, wordt geacht dat bewaaromstandigheden zeker moeten vermeld worden bij een vochtgehalte boven 17% indien >1000 gistcellen per gram aanwezig en bij een vochtgehalte van boven 18% indien >10 gistcellen per gram aanwezig. Zoals vermeld in de 'Gids voor Goede Bijenteeltpraktijken' dient honing bewaard te worden bij een temperatuur minder dan 11°C.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief